Bibliotheek Hengelo, Muziekschool Hillegom en Factorium Podiumkunsten uit Tilburg voldoen als eerste drie organisaties aan de nieuwe eisen van Kwaliteit in Beeld, het certificeringskader voor bibliotheekwerk, cultuur en taal. Bibliotheek Hengelo en Muziekschool Hillegom werden alvast in het zonnetje gezet door CBCT. Factorium uit Tilburg heeft 9 november haar certificeringsfeestje.

Het voldoen aan kwaliteitseisen wordt soms als een lastige klus ervaren. Toch is het vanzelfsprekend dat je aantoont dat je organisatie diensten levert op een hoog niveau met de bijbehorende kwaliteit. Dat doe je natuurlijk voor je klanten, maar ook voor je financiers en stakeholders. Speciale aandacht gaat bij Kwaliteit in Beeld uit naar de toekomstbestendigheid van de organisaties. Bij Bibliotheek Hengelo vertelde Willem Camphuis, directeur CBCT, waarom deze bibliotheek zo inspirerend is:  “Bibliotheek Hengelo laat zien een organisatie te zijn die de buitenwereld naar binnenhaalt, samenwerkt, flexibel is en daarmee een netwerkorganisatie is. De certificering toont duidelijk de maatschappelijke meerwaarde van de Bibliotheek in de lokale samenleving. De preventieve leesbevordering is goed op poten gezet”.

Bij de Hillegomse muziekschool was wethouder Fred van Trigt enthousiast over de resultaten: “Ik beloof jullie bij de eerstvolgende collegevergadering met trots te vertellen dat jullie bij de eerste drie in Nederland horen die gecertificeerd zijn. Er is lef voor nodig om je aan te melden voor zo’n pilot en jullie hebben het glansrijk doorstaan! Deze muziekschool is enorm enthousiast en altijd bereid om aan te sluiten bij alles wat er in de gemeente gebeurt. Het is fijn bevestigd te krijgen dat jullie het goed doen en daar zijn we zeker als gemeente erg trots op.”

De wens om aan de hand van één kader de kwaliteit van bibliotheek- en cultuurorganisaties en van programma’s en diensten voor geletterdheid te toetsen, bestond al lang. Deze nieuwe certificering scheelt werk en kosten, maar is ook efficiënt in bijvoorbeeld de communicatie naar de gemeente. Het nieuwe kader is afgelopen zomer gelanceerd en met de officiële certificering van de eerste organisaties is het nu operationeel.