Artiance, het kunstencentrum in Alkmaar, bedacht de titel van het certificeringskader: Kwaliteit in beeld. Uit een interview van Cultuurconnectie met Rob Bangert, directeur Artiance:

“Een vriend van mij deed vroeger altijd mee aan prijsvragen en die maakte daar echt werk van. Ik heb het misschien niet zo grondig aangepakt zoals hij dat toen deed, maar ik heb toch wel bij enkele creatieve geesten intern mijn licht opgestoken, hierdoor ging het onderwerp ook wat meer leven. Voor mij was in ieder geval duidelijk dat het een simpele en laagdrempelige naam moest zijn. Ik had allerlei variaties rondom het woord ‘kwaliteit’. Daar heb ik er meer van ingezonden, maar de laatste was wat mij betreft heel erg raak. Ik heb de winst van de prijsvraag direct gedeeld met medewerkers via onze groepsapp”.

Kwaliteit is belangrijk
“Voor de meesten is certificering niet het meest sexy onderwerp. De laatste certificeringsronde hebben we er hard aan moeten werken, maar ik denk dat wij daar nu boven staan. Ik ben enorm trots op ons team van medewerkers en docenten, we zitten nu stevig in het zadel en we weten allemaal verdomd goed waar we mee bezig zijn en wat we willen bereiken. We zitten echt in een positieve flow. Het certificeringsproces heeft hier ook aan bijgedragen.

De randvoorwaarden zijn nu goed beschreven en daardoor kunnen we binnen die kaders met meer vrijheid omgaan. Wij vinden het vooral belangrijk om aan onze klanten en Raad van Toezicht te laten zien dat we goed bezig zijn. Ik heb ook aan de gemeentekant gezeten en vond certificering van een instelling toen niet zo interessant. Als je gemeente op dit soort dingen gaat letten, dan denk ik dat er iets mis is in de relatie. Dan moet je daar aandacht aan geven. Dat neemt niet weg dat het kader erg belangrijk is voor de branche in de volle breedte en dat het voor multifunctionele organisaties bijzonder nuttig kan zijn in hun contact met lokale overheden.”

Bron: cultuurconnectie.nl